Tuesday, July 28, 2009

Alahai H1N1

Kartun kredit kepada danbytes.com


Sehingga hari ini saja sudah berlaku 3 kematian disebabkan penyebaran H1N1.. penularan virus ni pun semakin menakutkan dengan banyak institusi pengajian tinggi di negara kita mengambil keputusan untuk memberi cuti pada pelajar2 nya..

Tapi yang hairannya dimanakah pemantauan dari pihak berkuasa.. bila melihat di berita tadi bagaimana pelajar yang bercuti ni dibenarkan pulang ke rumah sebenarnya agak membimbangkan ku rasakan.. ada kah dengan cara ni dapat memberhentikan virus ni dari terus menerus menular?? huhu.. Virus ni bukannya dapat dikesan 24 jam.. mungkin ada diantara pelajar2 ni telah dijangkiti tapi tiada simptomnya buat sementara.. balik ke rumah baru simptom tu keluar.. so lagi besar la potensi orang2 di luar sana dijangkiti.. dan tak mustahil dari hari ke hari jumlah yang dijangkiti akan bertambah... kenapa tidak pelajar2 tu dikuarantin saja di asrama dengan pemantauan pihak yang berkenaan.. pasti ke bila dirumah mereka akan berdisiplin nanti... entah la kadang ku rasa pihak yang berkenaan semacam tak ambil endah je dengan situasi ni.. kenapa sehingga sekarang macam tiada langkah keselamatan secara besar2an diwar-warkan ye...

So cara terbaik buat masa ni kalau ada simptom2 tu segeralah berjumpa doktor.. bimbang ia akan melarat dan mendatangkan kesan yang lebih teruk.. Mungkin kita boleh gak mengambil Vitamin C dan pil bawang putih untuk menguatkan sistem imun badan.. Dan kalau boleh kurangkan la aktiviti di tempat2 awam.. Teringin gak nak meononton Harry Potter tapi bila fikirkan 2 jam dalam tu macam saja je cari nahas.. huhu..

Ni sedikit info tentang H1N1...

APAKAH TANDA-TANDA SELSEMA KHINZIR?

Tanda-tanda selsema khinzir pada manusia umumnya sama seperti selsema biasa termasuk demam, batuk, sakit tekak, sakit-sakit sendi, sakit kepala, kesejukan and keletihan.Ada juga laporan adanya tanda-tanda cirit- birit and muntah-muntah dikaitkan dengan selsema khinzir.Pada masa yang lalu penyakit yang tenat/ teruk (contohnya jangkitan paru-paru dan kegagalan penafasan) serta kematian telah dilaporkan berkaitan dengan penyakit selsema khinzir di kalanganmanusia. Seperti jangkitan selsema bermusim, selsema khinzir boleh memburukan lagi keadaan penyakit kronik.

BAGAIMANA SELSEMA KHINZIR MEREBAK

Cara virus Influenza A (H1N1) merebak adalah sepertimana merebaknya wabak selsema bermusim.Virus selsema berjangkit dari seseorang kepada seseorang yang lain adalah melalui batuk atau bersin dari orang yang dijangkiti. Adakalanya seseorang boleh dijangkiti melalui sentuhan kepada sesuatu benda yang mempunyai virus selsema, dan kemudiannya menyentuh mulut atau hidung mereka.

BAGAIMANA SESEORANG YANG DIJANGKITI VIRUS SELSEMA KHINZIR BOLEH MENYEBARKAN KEPADA ORANG LAIN?

Orang yang dijangkiti virus berkebolehan untuk menyebarkan virus tersebut kepada orang lain seawal dari hari pertama sebelum tanda-tanda penyakit bermula, sehinggalah hari ke 7 ataupun lebih setelah pulih.Ini bermakna seseorang masih boleh menyebarkan penyakit tersebut kepada orang lain samaada sebelum mengetahui dijangkiti ataupun selepas pulih dari penyakit tersebut.

APA PATUT DILAKUKAN UNTUK MENGHINDARI DARI DIJANGKITI SELSEMA?

Pertama dan yang paling penting adalah basuh tangan anda malkan cara hidup yang sihat.Dapatkan tidur yangsecukup nya aktif, kendalikan stres secara berhemat, meminum air yang banyak dan mencukupi, dan makam makanan yang berkhasiat. Cuba tidak menyentuhi permukaan–permukaan yang mungkin dicemari oleh virus selsema.Elakkan dari berhubung rapat dengan orang-orang yang sakit.

APAKAH PERMUKAAN-PERMUKAAN YANG BOLEH MENJADI PUNCA-PUNCA PENCEMARAN?

Virus boleh disebarkan apabila seseorang itu menyentuh sesuatu yang dicemari oleh virus, dan kemudiannya menyentuh mata, hidung atau mulut mereka.Titisan cecair dari batuk ataupun bersin dari seseorang yang dijangkiti oleh virus akan tersebar melalui udara.Virus ini boleh juga disebarkan apabila seseorang menyentuh titisan tersebut yang jatuh di permukaan seperti meja dan sebagainya, dan kemudiannya menyentuh mata, mulut dan hidung sendiri sebelum membasuh tangan.

APA BOLEH SAYA BUAT UNTUK MELINDUNGI DIRI DARI DIJANGKITI ?

Buat masa sekarang, tidak ada vaksin yang sesuai untuk melindungi dari jangkitan selsema khinzir.Penjagaan rutin harian sepertimana diamalkan untuk mengelak penyebaran virus yang boleh menyebabkan penyakit pernafasan seperti influenza dapat membantu menghalang penularan virus selsema khinzir.

Ambilah langkah-langkah berikut untuk menjaga kesihatan anda·

 • Tutup hidung dan mulut dengan tisu apabila batuk atau bersin
 • Buangkan tisu tersebut selepas digunakan ke dalam tempat buang sampah
 • Basuh tangan anda sekerap yang mungkin dengan sabun dan air yang bersih terutama selepas anda batuk atau bersin.Cecair pencuci tangan berasaskan alkohol juga berkesan ·
 • Elak dari menyentuh mata, hidung atau mulut. Virus boleh merebak melalui cara ini.
 • Cuba elak dari berhubung rapat dengan orang yang sakit ·
 • Jika anda didapati menghidapi influenza (selsema) adalah disyorkan anda berehat di rumah dan hadkan hubungandengan orang lain untuk mengelak penularan penyakit.

APA PATUT SAYA LAKUKAN APABILA SAYA SAKIT?

Jika anda didapati terdedah kepada kes-kes selsema khinzir dan didapati anda mengalami gejala atau pun tanda-tanda penyakit influenza termasuk demam, sakit badan, hidung berair, sakit tekak, loya atau muntah atau cirit birit,silahubungidoktor anda terutama apabila anda bimbang tentang simptom-simpton yang anda hidapi.Doktor anda akan menentukan samaada ujian-ujian atau rawatan untuk influenza di perlukan atau tidak. Jika anda sakit, anda dinasihatkan berehat di rumah dan elak dari berhubung dengan orang lain seboleh yang mungkin, untuk mengelakkan daripada penyebaran penyakit kepada orang lain.

Jika anda sakit dan mengalami tanda-tanda amaran seperti berikut, sila dapatkan rawatan kecemasan.

Bagi orang dewasa, tanda-tanda amaran kecemasan yang memerlukan perhatian perubatan yang segera adalah :

 1. mengalami sesak nafas
 2. Sakit atau sempit/tekanan pada dada dan perut
 3. Pening yang mengejut
 4. Keliru
 5. Muntah yang teruk dan berterusan

Dikalangan kanak-kanak, antara tanda-tanda kecemasan yang memerlukan perhatian perubatan yang segera adalah :

 1. Pernafasan yang sukar atau mencungap
 2. Warna kulit kebiruan
 3. Tidak minum air yang secukupnya
 4. Letih atau tidak bertindak balas
 5. Meradang dan tidak suka dipegang
 6. Simptom seperti selsema berkurangan tetapi demam dan batuk bertambah teruk
 7. Demam dengan ruam

No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin